Украйна прие промени в законодателството, необходими за заема от МВФ

В опит да спаси своята икономика Върховната рада на Украйна окончателно прие новите закони за отваряне на пазара на земя (31 март) и така наречения закон за национализиране на банките (13 май 2020 година).

Промените въвеждат нови регулации при сделките със земя и слагат край на мораториума върху продажбата им. Решението е от жизненоважно значение за икономическия растеж на Украйна, тъй като в момента държавата е изправена пред икономическа криза и сериозни съкращения на бюджета. Иначе казано, земята става реален капитал, който собствениците могат да продават, да използват като залог за заеми от банки и др. Окончателният вариант на приетия закон има за цел да се отвори пазарът и той да се развива стабилно, а цените да се определят на пазарен принцип без тяхното изкуствено занижаване или завишаване. Също така важна цел на закона е да се предотврати концентрацията на земя в ръцете на няколко монополисти.

Въпреки че по-голямата част от поправките, които бяха внесени от противниците на нормативния акт, целяха да блокират изцяло приемането му, някои от измененията бяха насочени към насърчаване на постепенното отваряне на пазара, за да се избегне възможността земята да бъде незабавно закупена от олигарси или международни компании, които разполагат с повече финанси. По този начин се дава приоритет на местните украински фермери. Най-трудната дискусия, която срещнаха депутатите, беше относно достъпа, който чужденците ще имат до имотния пазар. На 31 март депутатите най-накрая постигнаха консенсус относно различните изменения и приеха закона със следните основни пунктове:

  1. Строг протекционистки пазар. Чужденци нямат право да купуват земя в Украйна.
  2. Отварянето на пазара ще бъде отложено за 1 юни 2021 г.
  3. Постепенното отваряне на пазара: до 100 хектара на земеделски стопанин, без участие на юридически лица на пазара през първия етап.
  4. 10 000 хектара на физическо/юридическо лице като общ лимит за закупуване на земя, започвайки от 2024 г.
  5. До края на 2029 г. земята не може да бъде закупена на по-ниска цена от минималната, определена от държавата.
  6. Приватизацията на земята, която е в държавна или общинска собственост, е забранена.
  7. Руските граждани нямат право да притежават земя в Украйна предвид произхода им от държавата-агресор.
  8. Земята, която се намира на по-малко от 50 км от държавната граница, не може да бъде закупена от чужденци.

Почти месец и половина по-късно бяха приети изменения и в банковото законодателство. Въведените промени целят да попречат на бившите собственици на близо 100 украински банки, които бяха национализирани или ликвидирани, да си възвърнат контрола върху своите активи или да получат обезщетение на база съдебни решения.

Новите промени в банковото законодателство противоречат на интересите на Игор Коломойски – мощен олигарх, който подкрепи кандидатурата на Владимир Зеленски на президентските избори през пролетта на 2019 г. Коломойски се опита по съдебен път да отмени национализацията на ПриватБанк през 2016 г., която той и партньорите му притежават преди централната банка на страната да открие дупка във финансовия си бюджет за 5,5 млрд. долара. Регулаторите установиха, че липсите са вследствие на фалшиво кредитиране в особено големи мащаби от страна на ПриватБанк, най-големият кредитор в Украйна, който трябваше да бъде спешно рекапитализиран. Това струваше на държавата 6% от брутния вътрешен продукт.

Противоречивият законопроект бе подкрепен с гласовете на 270 народни представители, много над необходимите 226 гласа.

Приетите промени в закона за пазара на земите и банковото дело са двете основни изисквания на Международния валутен фонд (МВФ) за предоставяне на финансова помощ на Украйна. Очаква се прилагането на закона да спомогне за подобряването на икономическата среда в Украйна и да подобри ефективността на Националната банка, в областта на банковото регулиране и надзор.

Очаква се с приемането на закона за пазара на земите и премахването на забраната за тяхната продажба, се очаква да отключи огромния инвестиционен потенциал на страната, която е вече сред най-големите световни износители на зърно.

МВФ вече изрази своето одобрение относно действията на украинския парламент за приемането на законодателството относно банковата и поземлената реформа, което най-вероятно ще даде възможност за отпускане на милиарди долари заеми. С получаването му страната ще успее да изплати вноските си по държавния си дълг тази година и на практика ще избегне фалит.

Цветелина Тодорова

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *