Крим или новият Картаген през 21 век

Новата резолюция на Общото събрание (ОС) на ООН

На 9 декември ОС на ООН прие с 63 гласа „За“, 66 „Въздържали се“ и 19 „Против“ резолюция за „Проблема с милитаризацията на Крим и град Севастопол (Украйна), както и на части от Черно море и Азовско море“. Документът цели да надгради приетата от ОС на 21 януари резолюция, която осъжда окупационните действия на Русия в Крим и Севастопол, както и последващото им милитаризиране и приетата на 1 април 2014 резолюция, обявяваща проведения на 16.03.2014 г. в Крим и Севастопол референдум за невалиден. Новост представляват разпоредбите, чрез които се призовава Русия да се „въздържа от разширяване на юрисдикцията си върху ядрените съоръжения и материали в Крим“. Изразява се загриженост относно използването на конфискуваните украински предприятия от военната промишленост в региона.

Резолюцията съдържа и разпоредби, установяващи забрана за РФ да упражнява принуда върху жителите на окупираните територии с цел да служат в нейните въоръжени сили, в т.ч. чрез „натиск или пропаганда, целяща осигуряване на доброволно включване“. Осъждат се руските действия за използване на образованието като средство за военно индоктриниране на подрастващите. Документът акцентира също така върху социалните и икономическите аспекти на руската агресия. Във връзка с това натрупването на сили в Черно море и Азовско море допълнително дестабилизира икономиката и социалните услуги, особено в крайбрежните региони на Украйна.

По фактическата обстановка

Руските власти се възползваха от временната вътрешнополитическа нестабилност в Украйна, като проведоха мигновена комплексна хибридна операция за анексиране на Крим и гр. Севастопол през 2014 г. Бяха използвани информационни операции в комбинация с концентрирането на конвенционални сили, действащи открито и специални сили, работещи под прикритие за създаването на подходяща среда за успешно установяване на контрол върху процесите на полуострова. Успоредно с това Кремъл допринесе за задълбочаването на дестабилизиращите процеси в Източна Украйна, като до ден днешен продължава да подкрепя сепаратистите в Донбас. По този начин се поддържа състояние на въоръжен конфликт, което да е изгодно за руските геополитически и икономически интереси. В резултат на въоръжения сблъсък в Донбас са загинали около 14 000 души до сега.

От момента на незаконно анексиране на полуострова Москва се стреми да консолидира своето влияние, в т.ч. да утвърди позицията си в региона чрез неговото милитаризиране и тотално асимилиране на украинското население. Предоставена е безалтернативна „възможност“ на жителите на град Севастопол и п-в Крим за получаване на руско гражданство. Същевременно руските власти активно потискат всякаква съпротива срещу мерките за русификация. Във връзка с това чрез своя доклад от 25.09.2017 г. Службата на Върховния комисар за правата на човека многократно изложи съображения и доказателства за потъпкването на правата на украинското население на полуострова. Според документа се отчитат множество произволни арести и задържания, насилствени изчезвания, малтретиране, депортиране и изтезания и други груби нарушения на правата на човека. Докладът на Генералния секретар на ООН от 2 август за „Състоянието на правата на човека в Крим и град Севастопол (Украйна)“ потвърждава предходната позиция, като акцентира върху продължаващото системно нарушаване на правата на населението в региона. Кремъл се стреми към установяването на тотален контрол, в т.ч. върху каналите и средствата за масова информация, както и върху дейността на неправителствените организации в региона. Критиката срещу руските действия по анексиране, както и нелоялните на Москва групи биват изцяло маргинализирани.


Военен парад по случай годишнина от анексирането на п-в Крим

Москва приоритетно прокарва политика по милитаризиране на полуострова, като до есента на 2018 разполагаше с военен персонал от над 30 000 души (12 500 преди окупацията), както и значително концентриране на военна техника. Броят на бойните самолети и военните кораби нарасна значително, а също така се отчита активност на руските подводници в региона. Кремъл разполага още с голям брой ракетни комплекси С-400, „Бук-M3“, „Панцир-С1“ и др.

Продължаващото милитаризиране на фона на недостига на жилища, липсата на инфраструктурни проекти и транспортните проблеми прави въпросът за Крим и Севастопол все по-труден за решаване. Основен потърпевш от политиката на Кремъл е мирното население на полуострова. Руските специални служби осъществяват тотален контрол върху социалните процеси в региона. Активната русификация, изразяваща се в изкуствено заселване, принудително изселване и паспортизация, индоктриниране и информационни операции, неутрализира всякакви перспективи за нормализиране на обстановката и връщането на окупираната територия обратно в границите на Украйна. От геополитическа и стратегическа гледна точка анексирането на Крим променя баланса на силите в Черно море и Азовско море в полза на Русия. То позволява развиване на руските способности за ограничаване на съперника, както и осигурява постоянен военен достъп до Средиземно море.

Въпреки че Москва смята въпроса за изчерпан, Киев и по-голямата част от международната общност не споделят руската позиция. Доказателство за това е приетата от ОС на ООН резолюция, осъждаща за пореден път действията на Кремъл. Въпреки че от юридическа гледна точка документът не обвързва страните по никакъв начин, то той има тежест в друго направление. Предвид важността, която дипломацията заема във външната политика на Русия и предвид системното й позоваване на нормите на международното право, резолюцията е сериозен дипломатически удар по руския имидж.

Надграждащите разпоредби на резолюцията от своя страна са индикация за това, че вероятно на полуострова са разположени руски ядрени оръжия или се работи в тази насока. Предвид обхвата на руското въоръжение, разположено на п-в Крим, подобно предположение, ако се потвърди, ще означава нов удар по средата за сигурност на Стария континент. Особено валидна е презумпцията в контекста на денонсирането на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък радиус на действие.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *